project

Slimme radiatorknoppen besparen 31,25% energie in gemeentelijk pand

In opdracht van de Gemeente Schagen afdeling Vastgoedbeheer John Wokke en Rob Ligthart zijn er onlangs slimme radiatorknoppen geïnstalleerd op het pand aan de Zijperweg 10 in Schagen. De radiatorknoppen maken gebruik van het LoRaWan-netwerk en zorgen voor een constante aangename temperatuur in het gebouw. Dit heeft geleid tot een verhoogd conform van het gebouw en een besparing van 31,25% op de energiekosten, waardoor de investering in een jaar en twee maanden wordt terugverdiend.

Het pand aan de Zijperweg 10 heeft drie verschillende doelen: een kantoorgedeelte waarbij de binnendienst zit, de buitendienst van de gemeente en de handhaving van de gemeente. Om rekening te houden met de aanwezigheid van deze verschillende takken, zijn er sluitende schema’s gemaakt op basis van hun aanwezigheid. Dit heeft ervoor gezorgd dat er geen onnodige energie wordt verbruikt wanneer er niemand aanwezig is in een bepaald gedeelte van het pand.

Het pand heeft in totaal 21 radiatoren en een CO2-meter, waarmee de luchtkwaliteit in de gaten wordt gehouden. Daarnaast zijn er drie temperatuursensoren geïnstalleerd. Deze sensoren van MClimate meten de temperatuur in verschillende delen van het pand en zorgen ervoor dat de radiatoren alleen verwarmen wanneer dit nodig is.

Een belangrijk aspect van dit project is het gebruik van het Helium LoRaWan-netwerk. Dit netwerk maakt het mogelijk om draadloos data te verzenden over grote afstanden met een laag energieverbruik. Hierdoor kunnen de radiatorknoppen jarenlang werken op één batterij en is er geen bedrading nodig tussen de verschillende radiatoren en sensoren.

Al met al heeft de gemeente Schagen afdeling vastgoed met dit project een belangrijke stap gezet op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Door gebruik te maken van slimme radiatorknoppen en het LoRaWan-netwerk wordt er niet alleen bespaard op de energiekosten, maar wordt er ook bijgedragen aan een beter milieu en het reduceren van de Co2-uitstoot.

Kom met ons in contact:
👨‍💻 www.cosmosiot.com
📩 support@cosmosiot.com
📞 (085) 0410159