project

Wat zijn de gevolgen van een ongezond binnenklimaat?

Start met een CO2 kooldioxide meting
Laat een CO2 kooldioxide meting uitvoeren doormiddel van sensoren, om een inzicht te krijgen van de luchtkwaliteit. Ons advies helpt het binnenklimaat te verbeteren. Het binnenklimaat is onderhevig aan ongewenste stoffen zoals geurtjes en schadelijke stoffen zoals fijnstof, virussen en bacteriën. Het CO2 kooldioxidegehalte in een binnenruimte is een goede indicator voor de kwaliteit van de lucht. Woning en gebouwen worden dusdanig geïsoleerd dat we regelmatig voorbijgaan aan het belang van ventilatie. In de zomerperiode gaat de airconditioning aan en blijven ramen en deuren gesloten. In de winter hebben we behoefte aan verwarming en houden we alles graag dicht. De kooldioxide die we uitademen is één van de veroorzakers van verontreinigingen en ziektekiemen.

Gevolgen hoge CO2 kooldioxide
Kooldioxide is een reukloos en smaakloos gas. We ervaren het alleen door de negatieve eigenschappen op ons gemoed die een verhoogde concentratie veroorzaakt. We kunnen misselijk worden en het verlaagt de concentratie waardoor onze prestaties verminderen. Bij het inademen nemen we zuurstof uit de lucht op en bij het uitademen uitademen geven we kooldioxide af. De ingeademde lucht bevat 21% zuurstof en 0,035% kooldioxide. De lucht die we uitademen bevat nog maar 16% zuurstof maar wel 4% kooldioxide! Kooldioxide is vanaf een concentratie van 2,5 % gevaarlijk. Ons prestatievermogen, concentratie en gevoel van comfort wordt vanaf een kooldioxide concentratie van 0,08% (800 ppm) aangetast. In gesloten ruimten waar beperkt of niet wordt geventileerd kan al snel een ongewenste waarde bereikt worden. Dit kan ook ontstaan door vervuilde ventilatiekanalen en luchtfilters.

Cijfers
De gemiddelde Nederlander doet in gebouwen 90% van de blootstelling aan fijnstof op, waarvan 80% in woningen. De piek rondom het koken (Kluizenaar, 2017). Uit de Europese studie Officeair blijkt dat 37% van de kantoormedewerkers klachten heeft over de luchtkwaliteit (Bluijssen, 2015). Uit onderzoek van (Versteeg) blijkt dat in 80% van de Nederlandse scholen de ventilatie ondermaats is en 45% van de leerkrachten het zomers als “te warm” ervaart.

Waarom CO2 laten meten?
Als u wilt weten hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld in bijvoorbeeld uw kantoor, school, kinderopvang, productiehal of woning met deze data kunt u zien of er een gezond binnen klimaat is. Indien er een gezond binnen klimaat bij u heerst verkleint u de kans op zieken en verhoogt u de presentaties van uw personeel.  De metingen van de sensor zijn vervolgens makkelijk verkrijgbaar via een web portaal.

👨‍💻 www.cosmosiot.com
📩 support@cosmosiot.com
📞 (085) 0410159